ORTODÒNCIA

L’ortodòncia és una ciència que s’encarrega de l’estudi, prevenció, diagnòstic i tractament de les anomalies de forma, posició, relació i funció de les estructures dento-maxil·lofacials; essent el seu exercici l’art de prevenir, diagnosticar i corregir les seves possibles alteracions i mantenir-les dintre d’un estat òptim de salut i harmonia,
mitjançant l’ús i control de diferents tipus de forces.

Alteracions de l’articulació témporo – mandibular (ATM).A més de buscar una solució estètica, obtenint un somriure bonic, busca corregir els trastorns que produeix tenir una mala oclusió, com poden ser:

  • Mals de cap.
  • Inflamació de les genives per dificultat en la higiene.
  • Càries.
  • Inflamació de les estructures de subjecció de la dent que poden portar fins i tot a pèrdua dentària.
  • Desgast dentari.
  • A més, l’estrès, les males postures o la tensió, ens poden crear contractures musculars a les espatlles, músculs de la cara i agreujar els trastorns mencionats anteriorment.

Tipus d’aparells

Aparells removibles i/o plaques actives

Són aquells aparells que poden ser retirats pel pacient i utilitzats de forma intermitent. Utilitzen la pròpia funció de la musculatura per a moure la dentició i millorar la posició dentària.

Aparells fixes

En els aparells fixes utilitzem bràquets que van units a les dents mitjançant adhesius, utilitzem bandes i arcs els quals estan units entre si per lligadures.

Material

El material dels bràquets ha variat en els últims anys i per exigències estètiques i l’increment del número de pacients adults sota tractament ortodòntic ha afavorit la fabricació de bràquets de ceràmica.

La aplicació mecànica de l’aparell fixe, és per a aconseguir moure les dents fins al que es denomina la línia d’oclusió, aconseguint que les dents estiguin en equilibri, obtenint així una oclusió normal: cada punt de contacte dentari, cada cúspide, cada fossa, han de contactar amb les seves dents antagonistes.

Retenció. Una vegada acabat el període de tractament, el pacient portarà un aparell de contenció que pot ser fixe o mòbil, amb la finalitat d’evitar la recidiva.

Quant de temps?

La duració del tractament ortodòntic varia segons la complexitat de la deformitat i l’edat del pacient.